Kazıcı Yükleyici (Bekoloder) Operatörü Yükleyici Loder Operatörü
Yükleyici (Loder) Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, paletli ve lastik tekerlekli yükleyicileri ve ataşmanlarını kullanarak, çeşitli malzemeleri yükleme, taşıma, tünel kazma vb. işlemleri emniyetli bir şekilde gerçekleştirme ve yükleyicinin bakım ve kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Kursiyer hangi iş makinası için sınava girmişse Sertifikaya onun adı yazılır.
Herhangi bir ehliyeti olan kursiyer Operatör Belgesini G sınıfı olarak işletebilir.
Dozer Nedir?
Kazı, dolgu, yarma, çekme ve itme işlemlerinde kullanılan iş makineleridir. Makinenin bıçak takılmamış şekline TRAKTÖR de denir. Bir inşaat çalışmasında ilk giden dozerdir. Dozerlerin bıçak boyları değişik olup çeşitli işlerde kullanılma özellikleri vardır. Dozerler değişik işlerde iş verimlilikleri ve etkinlikleri diğer makinelere göre üstün olan makinelerdir.
Dozer Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde dozer ve ataşmanlarını kullanarak, arazide kazı, tesviye, söküm, yıkım, hafriyat, depolama vb. işlemleri emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Ekskavatörler amaca göre, lastik tekerlekli veya paletli, yapacağı işin cinsine göre özel ataşmanlı olabilir. Özel ataşmanlar ve ekipmanlar kullanarak kırma, çakma, kaldırma, itme, çekme gibi amaçlar için de kullanılabilen ekskavatörün en önemli özelliği, dönerek çalışabilme kabiliyeti sayesinde bu işleri yer değiştirmeden yapabilmesidir. Hareket kabiliyetinin çok yüksek olması, kazı ve yüklemeyi aynı anda yapabilmesi nedeniyle, ekskavatör en yaygın kullanılan iş makinasıdır. Ekskavatör, genel olarak yapı temellerinde, hendek kazılannda, hareket sahası kısıtlı olduğundan kazma ve yükleme işlemlerinin bir arada yapılması gereken kazılarda, drenaj ve sulama kanalları kazılarında, kırma işlerinde ve tünellerde kullanılır. Ekskavatörlerin büyüklüğü yapılacak kazının amacına göre değişir. Şekil l’de paletli bir ekskavatörün temel elemanları gösterilmektedir . Ekskavatör, yürüyüş şasesi ve kuleden oluşur. Kule üzerinde karşı ağırlık, kaporta, motor, kabin, bom, kol, kepçe ve silindirler bulunur. Kule, yürüyüş şasesi üzerinde 360 derece dönme kabiliyetine sahiptir.
Eskavatör Nedir ? Ataşmanları Nelerdir?
Ekskavatör denilen araç ile; her türlü arazide çeşitli ölçüde kanal açma, dolmuş kanalları temizleme, toprak hafriyat, yığma, yükleme işlerinin yapılması, kum, çakıl ve benzeri malzemelerin kazılması, yığılması ve gerektiğinde araçlara yüklenmesi işlemini yapan kişidir.
Değişik seviyelerdeki zemini sınırlı miktarda kazmak, gevşek malzemeyi ya da kazılmış toprağı bir yere yığmak ya da yüklemek için kullanılan iş makinalarına EKSKAVATÖR denir. Hendek kazan küçük tipleri olduğu gibi, bir defada 20 tonluk yükleri kaldıran tipleri de mevcuttur.
Bütün hidrolik ekskavatörlerin ortak yanı, kazma amacıyla kullanılan makina oluşlarıdır. Traktör ekskavatörler dışında kalan diğer makinalarda ekskavatör, sürücü kabini, motor ve öteki donanımları döner bir platform üzerine monte edilmiştir.
Bu platform 360 derece dönüş yapabilme özelliğine sahiptir.
Greyder Operatörü
Greyder Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, greyder kullanarak yol ve arazide tesviye, reglaj, şev kesme, hendek açma vb. yüzey işlemleri ile zemin gevşetme ve kar temizleme işlemlerini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir
Arazide tesviye, reglaj, şev kesme, hendek açma vb. yüzey işlemleri ile zemin gevşetme ve kar temizleme işlemlerini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip kişiler bu aracı kullanabilmek için iş kanununa göre greyder ehliyeti almalıdır.
Greyder ehliyeti
Genel olarak greyderler, tesviye işlerinde, şey meyillendirme, hendek kazma ve yol yapımı için kullanılan çok amaçlı makinalardır. Ayrıca uygun bir şekilde kullanıldıkları takdirde, tesviye ve bombelik verme, karıştırma ve yayma, malzemeyi yana yığma işleriyle birlikte hafif kazıma işlerinde de kullanılırlar. Bu işler greyderin bıçağı, kazmaları ve riperleri ile yapılır. Greyderler ağır kazı işleri için (dozer gibi) uygun makinalar değildirler.
Vinç Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.Vinç belgesini alan kişi, Kule vinç, mobil ve tavan vinci kullanabilir.
Operatör, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı operatör belgesine sahip olmalıdır. Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre aittir. Operatör belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak forklift iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler yasa gereği 7/7583 Sayılı İş Emniyeti ve İş Güvenliği Tüzüğü ve 1475 Sayılı iş Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar.
Vinç Nedir?
Malzemeleri ya da yükleri kaldırma, yeni bir yöne dönerek veya hareket ederek aktarma, yerlerini değiştirme, yükleme, boşaltma işlerinde kullanılan makinelere VİNÇ veya ÇRENA (KREYN) denilmektedir. Vinçler düşey ve yatay hareketleri sayesinde genel anlamda her türlü yükün yerini değiştirebilen makineleridir. Bu makineler genellikle ağır yüklerin kaldırılmasında ve zemine batmış makinelerin kurtarılmasında kullanılırlar. Bum uzunlukları 10-40 m., kapasiteleri de 10-60 ton arasında değişir. Pinyon dişli üzerinde 3600 dönebilen tipleri olduğu gibi 180°’lik dönüş yapan çeşitleri daha çok kullanılır. Ön ve arkaya ilave edilen destek ayaklarıyla ağır yükler kaldırılabilir
Herhangi bir ehliyeti olan kursiyer Operatör Belgesini G sınıfı olarak işletebilir.
Forklift Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, forklift kullanarak, çeşitli yükleri emniyetli bir şekilde yükleme, boşaltma ve forkliftin bakım ve kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir
Operatör, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı operatör belgesine sahip olmalıdır. Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre aittir. Operatör belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak forklift iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler yasa gereği 7/7583 Sayılı İş Emniyeti ve İş Güvenliği Tüzüğü ve 1475 Sayılı iş Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar.
Kursiyer hangi iş makinesi için sınava girmişse Sertifikaya onun adı yazılır.
Not: Forklift belgesi almak isteyen kişinin her hangi bir ehliyeti olmasa da müracaat edebilir
Sondaj Operatörü Kimdir?
Sondaj Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde sondaj makine ve ekipmanlarının kontrol, bakım, ve montajlarını yaparak, su kuyusu delme ve üretime hazır hale getirme işlemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Fore Kazık Makinesi Operatörü
Fore Kazık Makinesi Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, fore kazık makinesinin günlük kontrol, bakım, montaj ve kurma işlemlerini yaparak, fore kazık kuyusu açma ve kuyu betonlanmasını sağlama bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Zemin Delgi Ve Sondaj Fore Kazık Ehliyeti
Operatör, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı operatör belgesine sahip olmalıdır. Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre rücu eder. Operatör belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak forklift iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler yasa gereği 7/7583 Sayılı İş Emniyeti ve İş Güvenliği Tüzüğü ve 1475 Sayılı iş Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar.
Beton pompası, mikser, transmikser, kar küreme aracı, vidanjör, çöp kamyonu, kaya kamyonu, kamyon damperi haricinde kamyon üstü aparat takılı tüm araçlar iş kamyonu sayılır.Bu araçların herhangi birini kullanan sürücü iş güvenliği yasası gereğince İş Kamyonu Operatörlük belgesini almak durumundadır.
Zemin süpürmeye ve temzilemeye yarayan araçları kullanan nitelikli kişiler bu aracı kullanmak için iş kanununa göra zemin süpürme belgesi almak durumundadırlar. Genelde Belediye temizlik görevlileri almaktadırlar.
Zemin süpürme aracı nedir?
Araç üzerine monte edilen Vakumlu Yol Süpürme Makinası; yardımcı motor, çöp haznesi, vakum fanı, hidrolik ve pnömatik sistem, fırça ve sulama sistemlerinden meydana gelmektedir. Çöp haznesi kapasitesi 3.5 m3'c kadar degişen ölçülerde, üzerine monte edilen araca bağlı olarak degişiklikler göstermektedir. Araç, isteğe bağlı olarak sağ yada sol taraftan ayrı ayrı olmak üzere tek taraflı kumanda edilebildigi gibi, aynı zamanda hem sağ ve hemde sol taraftan olmak üzere çift taraflı olarak aracın direksiyon kumanda sistemi dizayn edilebilmektedir. Çöp haznesi ile diger aksamlar olan; yardımcı motor, su tankı ve hidrolik sistem yağ tankı odası birbirinde ayrı olarak imal edilmiştir. Bu sistem scs ve ısı izolasyonu ve aynı zamanda bakım kolaylığı sağlamaktadır.
Vakum fanı direkt olarak çöp haznesinin üzerine monte edilmiştir. Fan çelik gövdeli hidrolik motor vasıtası ile tahrik edilmektedir. Bu sistem vakum kayıplarını önlemektedir. Süpürme esnasında tozlanmayı önlemek için kullanılan sulama sistemi vasıtası ile aynı zamanda vakum sisteminde toz tutma işlemi gerçekleştirilmektedir. Özel olarak dizayn edilen yüksek performanslı emiş yapılabilmektedir.
HAMARAT adı ile imal etmekte olduğumuz bu makine, dünyada üretilen modelleri arasında seçilmiş ve TÜRKİYE şartlarına göre geliştirilerek uyarlanmış ideal bir yol süpürme, ilaçlama ve yıkama makinasıdır. Bu makine yolları, yaya kaldırımları,üstü açık işyerlerinin bahçeleri ve değişik sağlamlaştırılmış zeminleri temizlemek ve park bahçelerde ağaç, bitki ve çöp konteynerlerini ilaçlamak ve yıkamak için dizayn edilmiş olup, bir başka anlamda çevre koruması amacına yönelik bir makinadır.